Ajka

2015.03.30. 18:57

Zenés időutazás az ajkai Zeneiskolában

1685. március 21-én született a németországi Eisenach-ban a zene királya, Johann Sebastian Bach. Ez alkalomból egész délutánt kitöltő zenei családi programmal emlékeztek az ajkai Zeneiskolában a zeneszerző születésének 330 évfordulójára.

Civil Tudósítónktól

A résztvevőket Kovács Imre fuvola tanár köszöntötte, majd a zeneiskola Rézfúvós kamaraegyüttese, Vonószenekara valamint Üveges Kíra, Stál Donát, Mayer Anna zongorán, Riba Ádám klarinéton, Takács – Győri Fruzsina fuvolán, Kovács Gergő furulyán adtak koncertet a zeneszerző - óriás több művéből. Ezt követően Kovácsné Pogány Kinga zongoratanárnő zenés időutazásra hívta a résztvevőket. A vetítéssel, zenehallgatással egybekötött előadásban végigkísérték a zeneszerző életútját, munkásságát.  Hol és mikor született J. S. Bach? Milyen hangszereken játszott? Mi volt az utolsó műve? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kellett adniuk a zenei vetélkedőn, a Fúvósok, a Zongoristák és a Vonósok csapatának. A program utolsó részében pedig az eredményhirdetések következtek. A néhány hónappal ezelőtt kiírt Bach rajzverseny eredményét Antalné Galla Nikolett művésztanár ismertette, aki örömmel szólt a teremben kiállított alkotásokról.

Kovácsné Pogány Kinga zongoratanárnő zenés időutazásra hívta a résztvevőket.

- A témán belül nagyon sokféle kép született. A  Bach-ról készített portré, zenei műveinek ábrázolása vagy egy hangszerének vizuális megjelenítése mind – mind a pályázók kreativitásáról tanúskodnak. Külön kiemelném az alkotások elkészítése során használt változatos technikákat is.

Majd a tanárnő minden résztvevőnek emléklapot adott át, a legjobbakat pedig oklevéllel és rajzeszközökkel jutalmazta.  A vetélkedő eredményhirdetését már süteményekkel megrakott asztalok mellett ismertették. A győztes Fúvós csapat jutalma egy torta volt.

Cserményi Zsolt a zeneiskola vezetője a programról elmondta, hogy egy zeneiskolának nemcsak az a feladata, hogy a hangszeres oktatáson a diákok hetente kétszer félórát töltsenek egy teremben, hanem az is, hogy kinyissuk az érdeklődésüket, és minél több művészeti ággal megismertessük őket. Emellett a közösségformáló ereje is nagy, hiszen a különböző tanszakokon tanulók így jobban megismerik egymást.– mondta Cserményi Zsolt.

Címkék#Ajka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!