Ajka

2015.03.26. 21:18

Zarándoklat 800 kilométeren

Ajka - Isten és a természet közelsége, haladás a cél felé kánikulában, zuhogó esőben, barátságok, élmények. Az El Camino zarándokúton tett meg 38 nap alatt 800 kilométert Széll András és felesége, Péter Mária.

Tisler Anna

Útjukról március 26-án teltház előtt tartottak élménybeszámolót a Nagy László szabadidőközpontban. A vetített képes beszámolóban elhangzott, az út nem volt könnyű, számos nehézsége ellenére életre szóló élménnyel gazdagodik mindenki, aki megteszi azt. A zarándokút nagy része hegyeken, emelkedőkön át vezet, le kell győzni köves, nehéz szakaszokat, máskor az országúton, a száguldó autók mellett gyalogolnak. Spanyolországban tisztelik a zarándokokat, az autók megállnak, ha hátizsákos zarándokot látnak várakozni a zebránál. Az utat már megtettek javasolják, hogy a hátizsák ne legyen nehezebb tíz kilónál, mert azzal még lehet a nehezebb terepen is  közlekedni. Útközben lehet kapni enni és innivalót, éttermek is várják az arra járókat. Szállást is könnyű találni.

Széll András vetítéssel egybekötött élménybeszámolót tartott El Caminoról
Fotó Tisler Anna

- Gyümölccsel és itallal fogadja a zarándokokat egy fiú, aki valaha drogos volt, de megtért - mesélte Széll András. - Az útvonalon a Máltai Szeretetszolgálat is tart fenn panziót. Amikor ott jártunk, épp magyar önkéntes segítette a munkájukat. Egy helyen egy éjszakát töltöttünk, majd mentünk tovább. Útunk egyes részeit más országbeli zarándokokkal tettük meg. Többekkel hazaérkezés óta tartjuk a kapcsolatot.

Péter Mária elmondta, feledhetetlen élmény volt számára, amikor a reggeli indulást követően végignézhette, hogyan ragyogja be a hegycsúcsot a felkelő nap.

Az út végén sokan követ tesznek le egy kereszt alá, amely életük terhének letételére utal, majd a templomban zarándokmisén vesznek részt. Minden délben mondanak misét a zarándokokért, és felsorolják mindazon nemzeteket, amelyekből azon a napon érkeztek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!