Ajka

2014.04.16. 18:00

Minden tavasszal együtt szedik össze a szemetet a csékúti hegyen

Ajka - A rendszeres hulladékgyűjtéssel ránevelhetőek az emberek környezetük tisztábban tartására.

Tóth B. Zsuzsa

Erre a következtetésre jutottak a Csékúti Hegyért Egyesület és a Retro Klub tagjai, akik idén immár negyedszer fogtak össze, hogy megtisztítsák a csékúti településrészt és a temetőt, valamint a terület környékét a hulladéktól. Mészáros László, az egyesület elnöke és Galambos Béláné, Livi, a klub vezetője úgy döntött, hogy a Föld Napja alkalmából szervezett munkát előre hozzák, hiszen egyre nagyobb a fű, a zöld növényzet benövi a területet. A szemétszedést viszont semmi áron nem hagynák ki, és örömmel tapasztalják, hogy évről évre kevesebb dolguk van e téren. Korábban az útszéli szeméttel megtelt a nyolc köbméteres konténer, de pár éve már a gazdák saját hulladékának is van hely a tartályban, mivel egyre kevesebb a szemét.

A csékúti hegyen összefogtak a klubtagok és egyesületi tagok a tisztaság érdekében. A képen Szigeti Józsefné (középen) a legfiatalabb szemétszedővel együtt nyugtázza, hogy tiszta a terület (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)
Az ingatlantulajdonosoknál is egyre kevesebb képződik, sokan hazaviszik a szemetet, vagy komposztálnak, amit lehet. A helyi gazdákat, pince tulajdonosokat persze előre megkérték most is a klubvezetők, hogy saját hulladékukat készítsék ki a portájuk elé, ilyen módon ők idén is besegítettek a munkába az előre már becsomagolt felesleges dolgaikkal. A tagok több, mint harmincan, minden korosztályt képviselve takarítottak egész délelőtt. A legfiatalabb ötéves, a legidősebb hatvan feletti volt, de a munkát lelkesen végezték mindannyian. Több négyzetkilométernyi területet bejártak, hosszú utak mentén gyűjtöttek. Ugyan a terület nem turista célpont, de az odavezető út forgalmas ilyen szempontból is, úgyhogy le kellett hajolni jó párszor, mire minden tiszta lett. A lelkes szemétszedők találtak egyebek mellett a rengeteg háztartási hulladékon kívül televíziót, gumiabroncsokat, rengeteg műanyag palackot, cipőt és egy komplett heverőt is. Az önkormányzat egy nyolc köbméteres konténerrel segítette az idei évben is a munkájukat, amelynek eredményét mutatja, hogy idén is megtelt a tartály. Ahogy ugyan eddig minden évben tele lett, viszont évről évre kevesebb a szemét a hegyen. A nagy munkát követően közösen ebédeltek, az egyesület marhapörkölttel vendégelt meg mindenkit és szőlőhegy lévén innivaló is akadt bőven. Egy jóízű beszélgetéssel nyugtázták, hogy idén is érdemes volt dolgozniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!