Ajka

2015.02.26. 18:01

Prédikálás helyett valós történetekkel hatnak az érzelmekre

Ajka - A nemrégiben indult prevenciós előadássorozat utolsó állomásaként a városi művelődési házba is megérkezett a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Pannon Várszínház együttműködésének köszönhetően létrehozott színdarab.

Penk Tímea

A középiskoláknak szóló Bűnök és bűnhődések című interaktív játékon Ajkán körülbelül százharminc diák vett részt, a Bródy, a Fekete–Vörösmarty és a Szent-Györgyi iskolából – nyilatkozta Gyuris Mónika Szilvia rendőr főhadnagy, megelőzési főelőadó. Vándorfi László színházigazgató az előadás előtt elmondta, hogy Kiss Dávid rendezésében négy rövid jeleneten keresztül az életből vett példákat mutatnak be a színészek, akik között középiskolás diák is szerepel.

Internetes bűnözés, drogproblémák és egy tragikus baleset bemutatásával nemcsak gondolkodtatni szeretnének, hanem az érzelmekre hatni, és elérni azt, hogy a diákok mondják el a véleményüket.

Péter Katalin rendőr alezredes, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi kiemelt főelőadó az internetes bűnözésről beszélgetett a középiskolás diákokkal a prevenciós színházi előadás epizódjai között (Fotó: Penk Tímea)

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa, Péter Katalin rendőr alezredes, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi kiemelt főelőadó az internetes bűnözésről beszélgetett a diákokkal. Az alezredes arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy egyre inkább szaporodnak a világhálóhoz köthető bűncselekmények, amelyeken utólag nehéz segíteni. Ügyeljenek tehát arra, hogy milyen képeket és információkat adnak ki magukról a diákok, gondoljanak arra, hogy azokat hány ember láthatja és hogyan élhetnek vissza velük.

A felsőoktatási intézmények és a munkáltatók is gyűjtenek adatokat a jelentkezők közösségi oldaláról. A rendőr-főkapitányság megyei baleset-megelőzési bizottságának a titkára, Bankó Magda rendőr alezredes, kiemelt baleset-megelőzési főelőadó egy végzetes kimenetelű szerencsétlenségről beszélgetett a megrendült diákokkal. A saját maguk és mások iránt érzett felelősségre és a meggondolt viselkedés fontosságára irányította az alezredes a tanulók figyelmét.

Futtató Norbert rendőr alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának a vezetője lapunknak elmondta, hogy különleges élményt nyújt ez a színdarab, hiszen a bűn- és baleset-megelőzést összekapcsolják a színházzal. A megelőző tevékenység során nem prédikálnak, nem fogalmaznak meg direkt üzeneteket, hanem valóságos történetekkel érzékenyítik a fiatalokat a téma iránt. Az élményhez hozzájárul a fizikai közelség, Ajkán a színpadon alakították ki a nézőteret.

A program hat előadással indult, közel ezerötszáz középiskoláshoz jutott el a megyében. A visszajelzések szerint a diákokra és a tanárokra is nagy hatást gyakorolnak az előadások, ezért megfelelő feltételek esetén a program folytatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!