Ajka

2015.03.27. 13:00

Országos konferenciát tartottak Ajkán a cisztás fibrózisról

A ritka betegségek közül a leggyakoribb a cisztás fibrózis, amelynek egyik központja a Magyar Imre Kórházban található, ahol országos konferenciát tartottak március 27-én.

Penk Tímea

Az ajkai kórház gyermekosztályának a főorvosa, Kovács Ilona lapunknak elmondta, hogy a cisztás fibrózis egy genetikai rendellenesség miatt alakul ki. A létfontosságú szervekben létrejött elváltozásuk közül a legveszélyesebb a tüdő érintettsége, ahol megtapadnak a kórokozók, a betegek a váladékot nehezen tudják felköhögni. A betegség enzimhiányal is jár, az emésztés sem felelő. Mindezek a problémák állandó gyógyszeres kezelést igényelnek, illetve transzplantációra is szükség lehet. Folyamatos gondozást igényelnek a páciensek, ennek sikere kimutatható. Míg korábban a CF-betegek ritkán élték meg a felnőttkort, mára jelentősen javultak az életesélyeik.

Újszülöttkori szűrés egyelőre nincs, de verejtékvizsgálatból tudnak következtetni erre a betegségre. Sós verejték esetén genetikai vizsgálatot végeznek. Ha egy kisgyerek gyakran köhög és a szokványos gyógyszerekre nem javul, akkor szakemberhez kell fordulni. A főorvos reméli, hogy hamarosan Magyarországon is bevezetik ennek a betegségének a szűrését. Szakmailag felkészültek rá, de az anyagi háttér még hiányzik.

Ajkán és környékén 22 beteget gondoznak, az országban körülbelül ötszázat. Kovács Ilona igen fontosnak tartja, hogy az ország tizenkét centrumában dolgozó szakemberek rendszeresen konzultáljanak. A főorvos korábban Budapesten foglalkozott cisztás fibrózisban szenvedő gyerekekkel, majd amikor 2007-ben Ajkára jött, ezt a helyet is országos centrummá alakította ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!