Ajka

2015.02.26. 18:06

Örökségvédelmi program indul Ajkán

A képviselő-testület legutóbbi ülésén egyebek mellett a helyi építészeti örökség védelméről tárgyaltak.

Penk Tímea

Hornyák Attila főépítész arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy különböző építmények védelmére tettek javaslatot. A lakossággal egyeztetve szeretnék a településrészek jellegzetességeit megőrizni. Koszorú Lajos építész elmondta, hogy települési értékvédelmi vizsgálat készült, és komplex szempontrendszer alapozza meg a rendeletet. Fülöp Zoltán képviselő, a Fidesz– KDNP frakcióvezetője a pályázati lehetőségekről és az átalakítás időtartamáról érdeklődött. Bár elismerte a rendeletben rejlő szakmai munkát, a frakció tartózkodni fog a szavazástól, ám a társadalmi egyeztetést követően támogatni tudják annak elfogadását.

Schwartz Béla polgármester előadta, hogy a rendelethez ütemterv is készül, amelyhez célszerű pályázati rendszert is kapcsolni. Közzéteszik az elképzeléseket, amelyeket bárki észrevételezhet. Több képviselő hozzászólt a témához, utalva arra, hogy fontos az értékek védelme, azonban ez anyagi megterhelést is jelent a tulajdonosra nézve.

Az építészeti örökség védelméhez támogatás vehető igénybe, ugyanakkor szankciókkal is járhat az előírt tevékenység elmulasztása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!