Ajka

2017.08.14. 12:45

Ma is él a búcsú hagyománya

AJKA-BAKONYGYEPES Nagyboldogasszony-napi búcsút tartott a település vasárnap a művelődési ház előtti területen.

Tisler Anna

Kora délután igazi búcsúi hangulat várta a parkban az érdeklődőket. Volt ugrálóvár, kürtőskalács, vattacukor, léggömbök. A gyerekek már messziről üdvözölték Rudi bohócot. A vidám műsort a felnőttek is élvezték. A végén a cukorágyúból lehulló édesség begyűjtése okozott nagy izgalmat. Pék Attila önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd a Gyepesi Örökségünk Egyesület elnöke, Áment Márton szólt a gyepesi búcsú történetéről. Elmondta, a templom védőszentje, Nagyboldogasszony ünnepe akkora jelentőséggel bírt a múltban, hogy a gyepesiek év közben Ajkarendekre jártak misére, ezen a napon viszont a pap volt köteles átmenni misét tartani.

Rudi bohóc műsorát kicsik és nagyok élvezték Fotó: Tisler Anna

A kétnapos búcsút nagy készülődés előzte meg. A mulatság és a bál a vendéglátóhelyekhez kötődött. A világháborúig két vendéglő volt a faluban, Lina néni kocsmája és a Pék kocsma. A mostani helyén 2004-től tartják a programot.

A köszöntő után Besenyő Pista bácsi is megjelent. Az őt alakító Laár András egy tréfával indította a műsorát. Elmondta, Bakonygyepes arról híres, hogy ő most jár itt először. A rendezvénysorozatot a búcsúi bál zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!