Ajka

2014.11.26. 14:24

Lebontották a varjúfészkeket Ajkán

Vetési varjak fészkeit bontották le szerdán az Újélet utcában - tájékoztatta lapunkat Kalóz Tímea környezetvédelmi ügyintéző.

Penk Tímea

Körülbelül harminc fészket semmisítettek meg a platánfákon, erre a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség adott engedélyt. Az eseményen jelen volt Hardy Ferenc természetvédelmi őr, aki határozottan állította, hogy a vetési varjaknak nincs helye a belvárosban.

Más településeken is probléma az elszaporodásuk, sok helyen tűzoltók segítségével végzik el a fészekbontást, erre azonban Ajkán nem volt lehetőség. Vízsugárral történő megsemmisítés helyett darus kocsit vett igénybe az önkormányzat, amely hosszadalmassá és körülményessé tette a munkálatokat, faágakat kellett levágni a fészkek eltávolításához.

Megtudtuk, hogy a vetési varjakat az Európai Unió nyilvánította védett állattá, bár ennek okát a jelenlévők nem ismerték. A madarak a ragadozók elől menekültek a városba, ahol az utcában élők mindennapi életét zavarják az elviselhetetlen hangoskodásukkal és piszkításukkal. A kilövésüket vagy a tojásaik elpusztítását a felügyelőség nem engedélyezte, a fészekbontás csak ideiglenes megoldást jelent, hiszen azokat várhatóan újraépítik valahol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!