Ajka

2015.04.19. 10:05

A transzplantáltak is kiváló sporteredményeket érhetnek el

Ajka - Ahol az élet egy kicsit elvesz, ott vissza is ad - vallja a 25 éves Jánka Sándor, aki vesetranszplantáción átesett versenyzőként többszörös világbajnoki címmel büszkélkedhet.

Penk Tímea

Az ajkai fiúnál már egyéves korában veseproblémákat állapítottak meg, amelyek egyre súlyosabbakká váltak. Tizenhárom éves volt Jánka Sándor, amikor leállt a veseműködése, és naponta háromszor hasi dialízist kellett végezni.

– 2003-ban estem át vesetranszplantáción, akkor 14 éves voltam. Nem is fogtam fel teljesen, hogy milyen súlyos a helyzetem. Ebben az időszakban magántanulóként jártam a tósokberéndi iskolába,  a nyolcadik osztályt már a együtt jártam a többiekkel – emlékszik vissza Sándor, aki a Szent-Györgyi iskolában tanult tovább. Pincér lett, leérettségizett, jelenleg  egy kávézót üzemeltet családi vállalkozásban. Nem látszik a fiatalemberen, hogy bármiféle problémája lenne, ugyanúgy éli az életét, mint bárki más. Azt sem sokan tudják róla, hogy világsikereket ért el atlétikában.

Jánka Sándor szeretné megvédeni világbajnoki címét a transzplantáltak bajnokságán.

– A műtét idején hallottam arról, hogy a transzplantáción átesett embereknek is van lehetősége sportolni. Korábban pingpongoztam, aztán műtét után áttértem az atlétikára – számol be Sándor, aki tíz éve versenyszerűen sportol. Még juniorként indult a 2006-os pécsi versenyen, ahol Európa bajnok lett. Következő évben Thaiföldről 400 méteres futásban világbajnoki címmel tért haza.

– Németországban, Ausztráliában, Írországban, Svédországban, Dél-Afrikában, Lengyelországban értem el kiemelkedő sikereket – sorolja szerényen a bajnok az eredményeit. Az idén száz és kétszáz méteres futás címvédőjeként indulhatna az argentínai világbajnokságon, ha a kiutazás költségei összegyűlnek.

– A kvalifikációs versenyeken mindenből A szintet teljesítettem, a váltó csapat pedig az országos bajnokságon világbajnoki időt futott. Mégis bizonytalan, hogy hány embernek sikerül eljutni a világversenyre – magyarázza Sándor, ugyanis lecsökkentették a Szervátültetettek Szövetségének a kiutazási keretét, és a megemelkedett önrészt nem mindenki tudja előteremteni.

– Nyáron lesz a bajnokság, reménykedünk, hogy addig lesznek olyan támogatók, akik a Magyar Szervátültetettek Szövetségének, illetve a szövetségen keresztül a versenyzők kiutazásához segítséget nyújt. Hatan voltunk világbajnokok a csapatból, de lehet, hogy nem tudunk részt venni az idei versenyen – sajnálkozik a fiatalember, aki a száz és kétszáz méteres futáson kívül tagja a négyszer száz méteres váltónak és részt vesz a távolugrásban is.

Röplabda, pingpong, tenisz, tollas, úszás, atlétika, bowling, petáng, golf sportágakban versenyeznek a transzplantáltak.

– Minden sportág megengedett, kivéve a küzdősportok, hiszen ezek veszélyesek az ütközések és a sérülések miatt – meséli Sándor. Azt is elmondja, hogy Veszprém megyében Pápán, Sümegen, Herenden és Szentgálon is vannak sporttársai. A versenyeken vese-, tüdő-, máj-, illetve csontvelő-átültetett fiatalok vesznek részt. A szervátültetettek világjátékán Sándor szerint kitűnő a légkör, mindenki örül a másik sikereinek, mint egy családban.

– Nehéz volt elfogadnom és megértenem a betegséget, amelynek az oka soha nem derült ki. Sok mindent elvett a betegség, de sok mindent adott is. Nagy sikereket értem el a sportban, sok országot bejárhattam – mondja Sándor, aki szerencsésnek érzi magát a támogató családja miatt, hiszen  büszkék rá a szülei, a nővére, az öccse, és persze a barátai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!