Ajka

2014.04.17. 07:25

Sikeres kosarasok a Bródy Imre Gimnáziumban

Ajka - A Bródy Imre Gimnázium testnevelője, Liska Bálint 1999 óta tanít az intézményben, azóta foglalkozik a leány kosárlabdával.

Tóth B. Zsuzsa

A felkészülés évei után 2005-ben nyerték a lányok az első megyei diákolimpiai bajnoki címüket. Az elsőt követte a többi, az elmúlt 10 év 27 megyei kiírásából 19 alkalommal került aranyérem a bródys lányok nyakába.

A nagy áttörés 2009-ben volt, amikor az Amatőr Kosárlabda Diákolimpia pécsi országos döntőjében a 8. helyen álltak. Ezt követően mindig feljebb tudtak lépni: 2010-ben Budapesten már a 7. helyen, rá egy évre Mezőtúron a 6. helyen végeztek. 2012-ben a debreceni országos döntőből már aranyéremmel térhettek haza. A következő évben az 5. helyen végeztek. Azért akkor sem maradtak országos érem nélkül, a B33-as diákolimpia országos döntőjéről ezüstéremmel tértek haza a bródys kosarasok. Iglódi Vivient pedig beválasztották a torna All-Star csapatába. A középiskolás labdajátékok egyik nagy hátránya, hogy mire a csapat igazából beérne, addigra elballagnak a diákok. Így történt ez a Bródyban is: 2013-ban három meghatározó játékos távozott a csapatból, és a társaság elsődleges célja az országos döntőbe való bejutás volt 2014-ben. Ez sikerült is a megyei döntőben. A kilenc főből álló csapat betegség miatt az országos döntőre 8 főre fogyatkozott. Így az 5-8.hely megszerzését tűzték ki Zalaegerszegen. A csoportmeccseket a fegyelmezett védekezésnek köszönhetően abszolválták a lányok, a négy közé is bekerültek.

A Bródy Imre Gimnázium lett az első olyan leány amatőr kosárcsapat, amely nagypályán és B33-ban is felért a csúcsra. A képen Várhelyi Virág, Kiss Fruzsina, Dombi Anna, Majer Luca, Májusi Réka, Liska Bálint testnevelő látható (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Az elődöntőben az a budaörsi csapat várt rájuk, akik a csoportmeccsek során legyőzték a bajnok debreceni Fazekas Mihály Gimnázium együttesét. A lányok egymásért küzdve, fegyelmezetten betartva az utasításokat, csapatként jutottak be a döntőbe. Ott már kijött a fáradság, és a Fazekas Gimnázium megvédte címét. A lányok azonban így is érezték, hogy csodát tettek az ezüstéremmel. A torna All-Star csapatába idén is beválasztották Várhelyi Virágot, és ezzel ő lett az első, akinek ez négy alkalommal is sikerült. Sokáig nem pihenhettek, egy héttel később Törökbálinton a B33-as Amatőr Kosárlabda Diákolimpia Országos döntőjén a bródys kosarasok csoportmásodikként jutottak be az elődöntőbe. Ott a döntőt a Kaposvári Gyakorló Gimnázium lányaival vívták a lányok. Várhelyi Virág végig sántított és Kiss Fruzsi térde sem volt rendben. Ennek ellenére hatalmasat küzdöttek, és 16-14-re legyőzték a kaposvári lányokat. A torna legjobb játékosa most is Várhelyi Virág lett. Ezzel a győzelemmel a Bródy Imre Gimnázium lett az első olyan leány amatőr kosárcsapat, amely nagypályán és B33-ban is felért a csúcsra. Bebizonyították, hogy egy kosárlabda pályánál kisebb tornateremből is lehet bajnokságokat nyerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!