Ajka

2017.08.14. 11:16

Javuló közbiztonság, megújuló kapitánysági épület Ajkán

A négy évvel ezelőtt kitűzött céljainkat jelentősen meghaladtuk, a jogsértések száma folyamatosan csökkent - mondta Szoboszlai Tibor rendőr alezredes.

Penk Tímea

Ajka és Devecser járás közbiztonsági helyzetéről számolt be lapunknak a rendőrkapitány. Elmondta, hogy nemrégiben mindkét városban közbiztonsági fórumon ismertették a leglényegesebb bűnügyi adatokat, és több közérdekű témában előadást tartottak.

- Négy évvel ezelőtt azt a célt tűztük ki magunknak, hogy a nyomozások száma háromszáz alá csökkenjen. Ezt a jelenlegi adatok szerint sikerült teljesíteni, a nyomozások száma jóval háromszáz alatt van. Mind a bűncselekmények, mind a szabálysértések száma évről csökken - hangsúlyozta Szoboszlai Tibor. Hozzátette, a személy elleni bűncselekmények is mérséklődtek, de a vagyon elleni csökkenés nagyobb arányú. Ez a közterületen elkövetett incidensekre is érvényes, ami nagyban befolyásolja a lakosok biztonságérzetét.

Szoboszlai Tibor
Fotó: a szerző

- A közbiztonsági fórum hallgatóságát megdöbbentette, hogy a 112-es általános segélyhívó számra 2014 márciusától beérkezett 15 millió hívásból mindössze 3 millió volt a valós segítségkérés. Sok esetben történt valótlan bejelentés vagy rosszindulatú hívás. A segélyhívó szám szándékos rendellenes használata elzárással is sújtható, a ténylegesen bajbajutottaktól veszik el a gyors intézkedés lehetőségét - hívta fel a figyelmet a rendőrkapitány.

- Kollégáim jogszabályok alapján dolgoznak, és számos tényezőre figyelemmel kell lenniük az intézkedések során. Például egy biztonsági öv be nem kapcsolása szabályszegésnek minősül, és nincs mérlegelési lehetőség, kötelező kiszabni a fix összegű közigazgatási bírságot. Ittas vezetés esetén az alkoholszint mértéke alapján minősítjük a cselekményt szabálysértéssé vagy bűncselekménnyé - sorolta az alezredes.

- Nagy fejlődést jelent az elektronikus ügyintézésben, hogy például az idézést és a határozatot nem mi postázzuk, hanem a központi érkeztető rendszeren keresztül kapja meg az ügyfél. Fontos tudni, hogy az elektronikus aláírással ellátott irat is hiteles, noha nincs rajta kézjegy - hangsúlyozta a rendőrkapitány. Elmondta, hogy a belső értesítésekre is úgynevezett e-papírt használnak.

- Szintén újdonságként tapasztalhatták az ügyfelek, hogy sértetti adatlapot töltenek ki a kihallgatásuk során. Ez nem része a büntetőeljárásnak, azonban a sértettek, az áldozatok védelmét szolgálja. Megállapítható, hogy különös bánásmódot igényel-e a sértett például fiatal vagy idős kora, egyéb körülményei miatt - számolt be Szoboszlai Tibor.

Örömmel várják az Ajkai Rendőrkapitányság dolgozói és a város lakói, hogy elkezdődjön a rendőrség épületének a felújítása. Az intézmény nyertese egy energetikai pályázatnak, rövidesen várható a nyílászárók cseréje, a bejárati rész felújítása, külső hőszigetelés és színezés, a tetőre pedig napelemet helyeznek.

A határozott fellépésű, de jó humorral is megáldott Szoboszlai Tibor kérdésünkre elárulta, hogy a Pam Kutya hatalmas nézettségnek örvendő, a rendőrséggel tréfálkozó zenei slágerét nem érzi sértőnek. Úgy véli, a vicceket is a helyükön kell kezelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!