Ajka

2013.02.17. 15:28

Javul az ivóvizük

Kerta gesztorságával, a Széchenyi terv támogatásával valósult meg 13 község ivóvízminőségének javítása mostanra.

Tóth B. Zsuzsa

A Marcalvölgye Ivóvízminőség Javító Önkormányzati Társulás elnökétől, Buzás Károlytól megtudtuk, hogy a Kerta, Adorjánháza, Egyházaskesző vízellátó rendszereinek ivóvízminőség javítását célzó projekt kilencven milliós beruházás keretében készült. Annak nagy részét, 81 milliót a környezet és energia program projekt biztosította, a kilenc milliós önrészt pedig elnyerték az unió önerő alapjától.

- A projekt keretében három, meglevő, de korszerűsített kút biztosítja az egészséges ivóvizet a falvak részére. A kertai kút a falun kívül Iszkázt, Kiscsőszt, Karakószörcsököt, Apácatornát és Tüskevárt látja el. Az egeraljai vízműtől kapja a vizet Adorjánháza, Csögle, Kispirit és Nagypirit is. A Pápa környéki vízmű Egyházaskeszőt és Várkeszőt látja el.

 

Tizenhárom település ivóvizének minősége javul egy 90 milliós projektnek köszönhetően (Fotó: Gáspár Gábor) 

A kivitelező Agriapipe Kft. a három kút mindegyikébe ugyanazt a számítógép vezérelt rendszert, az egyik legmodernebb technológiát építették be kettős céllal. A vízellátó rendszerek fejlesztése mellett az ivóvízminőség javítása volt a cél. Ugyanis eddig a kismamák és a csecsemők nem fogyaszthatták az ivóvizet annak ammónium és magas nitrit tartalma miatt - mondta Buzás Károly. Hozzátette, hogy vas- és mangántalanító berendezéseket építettek be, a műszaki átadás megtörtént, a projekt zárórendezvényét 21-én tartják.

Pillanatnyilag az ÁNTSZ engedélyére várnak a falvak, várhatóan e hónap végétől már nem kell palackos vizet fogyasztania a lakosságnak. A projekthez kapcsolódik a több, mint 68 kilométeres gerincvezeték mechanikai tisztítása, amely 45 millióból valósul meg. Annak során a csöveket az azok falára lerakódott, nitritté alakuló nitráttól tisztítják meg. A projekt háttérmunkáit a kertai körjegyzőség bonyolította le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!