Ajka

2017.08.20. 13:25

Hagyományápolás és közösségépítés

Kukoricaprószával kínálta a sudri résztvevőit Szimeiszter Imréné. A bódéi városrészben működő Nosztalgia nyugdíjas klub tagjai a falusi gasztronómiai hagyományok ápolását tűzték ki célul.

Tisler Anna

Szükség is van arra, hogy továbbadják a hagyományokat. Ma már nemcsak a fiatalok, de sok középkorú sem tudja, hogyan készül a prósza, a dödölle, és mit neveztek régen a szegények kenyerének.

Szimeiszter Imréné az alapanyagoknál is, ha lehet, ragaszkodik a háznál termetthez. A prószához, a juhtúrós tekercshez háznál termesztett kukoricát szerzett, amit egy ismerőse darált meg. Szereti a természetes ízeket, ha lehetséges, akkor, nem használ tartósítószert sem.

A klub tagjai egyre bővítik a hagyományőrző rendezvények körét. Az idén először hirdették meg a dödöllefesztivált augusztus utolsó szombatján. Ekkor mutatják be a bolgárkertben termelt zöldségféléket, valamint kóstolót is tartanak.

Szimeiszter Imréné kukoricatekerccsel kínálta a vendégeket
Fotó: Tisler Anna

Szimeiszter Imrénétől megtudtuk, hogy a hagyományok ápolása összekovácsolja az embereket. Az ételeket gyakran közösen készítik, közben beszélgetnek azokról az évekről, amikor nagymamájuk, édesanyjuk mellett tanultak főzni. Szóba kerülnek a fiatal éveik, a közös élmények. Munka közben majd a megterített asztalnál barátságok születnek.

Minden kedden találkoznak a közösségi házban. A gyakori együttlét oldja a magányt, aki egyedül él, tudja, van hova mennie, ahol várják szeretettel. Aki megbetegszik látogatják.

Több mint másfél évtizeddel ezelőtti alakulásuk óta néhány tagtársuk beköltözött az idősek otthonába. Őket is látogatják, és ünnepek előtt felkeresik a város és a térség néhány bentlakásos idősotthonát, műsorral teremtenek vidám hangulatot, majd meg is vendégelik a lakókat. A fiatalabbakat is bevonják a programjaikba.

A hideg januári délutánokon tollfosztásra gyűlnek össze, amelyre meghívják a honismeret iránt érdeklődő iskolásokat is. A kifosztott tollból paplant készítenek, amelyet a tollfosztást lezáró mulatságon, a sudrin adják át egy helyi kisgyermek családjának.

Lecsófőzést, szilvásgombóc készítést tartanak, az idén a bolgárkertben termelték meg mindazt a zöldséget, amit a programjaikon a főzéshez felhasználnak.

A környezetüket is gondozzák, rendszeresen takarítják a Bódé központjában levő emlékparkot, megemlékeznek az 1848-49-es hősökről és a költészet napjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!