Ajka

2014.08.27. 19:46

Fogyatékkal élni

Ajka - Fogyatékkal élők lehetőségeiről tartottak fórumot a civil házban kedden este.

Penk Tímea

A programot a Panellakó Civilek (Pa-Ci) munkatársai szervezték, amelyre mozgás-, látás- és hallássérülteket hívtak meg – tájékoztatta a Naplót Grőber Erika közösségszervező koordinátor. Az interaktív beszélgetés résztvevői elmondták a tapasztalataikat, hátha ezáltal tudnak egymásnak segíteni. Jusztin Jánosné, a Mozgássérültek Ajkai Egyesületének a vezetője beszámolt saját élettörténetéről, miszerint egy gyermekbénulás következtében vált mozgáskorlátozottá.

Fotó: Grőber Erika

Hangsúlyozta, hogy a mozgáskorlátozottak egyébként egészséges emberek, és joguk van mindenhez, ami az élethez tartozik, mint például összejövetelek vagy kirándulások szervezése. Az egyesületi elnök a járadékok és egyéb anyagi támogatások igénybevételéről, az akadálymentesítés lehetőségeiről tájékoztatta a megjelenteket, valamint felhívta a figyelmüket arra, hogy minden szerdán délelőtt a polgármesteri hivatalban tart fogadóórát egyéni tanácsadással.

Benczikné Szalai Julianna több ismerősét kísérte el a fórumra, egyikük agyvérzés miatt vált mozgássérültté, másikuknak csípőprotézist ültettek be. Úgy látja, hogy a közösségi élet jó hatással van a gyógyulásra. Nem szabad bezárkózni a négy fal közé. A résztvevők felvetettek néhány gyakorlati problémát, mint például a kórház rehabilitációs részlegén az új medencénél csak egy korlát van, ezért akinek csak az egyik keze működik, az nem tud kapaszkodni. A hallgatóság fontosnak tartotta a városban az akadálymentesítés folytatását, illetve mozgáskorlátozott mosdók kialakítását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!