Ajka

2017.03.16. 20:05

Fények, árnyak, gyöngyök - A halimbai származású egykori pedagógus művészeti munkái

Ajka - M. Mester Katalin kiállítása bemutatja, hogy őszinte csodálója a természet sokarcúságának, a virágoknak és az épített örökségeinknek.

Civil Tudósítónktól

Sokan voltak kíváncsiak az M. Mester Katalin festményeiből és népi fűzött gyöngyeiből összeállított Fények, árnyak, gyöngyök című kiállításra a városi múzeumban. A megnyitón Angermayer Judit üdvözölte a megjelenteket.

- Az alkotó Halimbán született, kiskorában a rajzi látásmódját Szabó Sarolta művésztanár formálta. A győri tanítóképző főiskolán, Barabás László és Fügh Rezső rajz speciálkollégiumában nevelődött igazán. Őszinte csodálója a természet sokarcúságának, a virágoknak, épített örökségeinknek. Tagja az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak. Éppen 19 éve volt az első kiállítása Devecserben. Megyénk városaiban bemutatkozott már, de láthatták alkotásait Budapesten és a szlovákiai Nagyfödémesen is. Önvallomása szerint szeretne alkotásaival gondűző látványt nyújtani a szemlélőknek. M. Mester Katalin nemcsak megfesti, de ki is írja magából gondolatait. Kilenc könyve jelent meg, helytörténeti és dokumentációs jelleggel. S egyszer csak, tán valami isteni sugallatra, vagy a sors irányította úgy, hogy a művész rátaláljon egy új kifejezési módra, a népművészet ihlette fűzött gyöngyökre - ismertette többek között Badicsné Matting Mária tanárnő a művész munkásságát.

Az alkotó, M. Mester Katalin és Badicsné Matting Mária, aki megnyitotta a kiállítást Fotó: Sipos Ottó Tibor

A tárlókban a magyar, székely, csángó, sváb motívumok mellett találhatunk a mai viselethez is illő, népművészeti ihletésű fűzött gyöngyöket is. Gyermekkorunkban különféle magvakból, főként dinnyemagból, apró csipkebogyóból készítettünk nyakláncot - mesélte M. Mester Katalin. - A gyöngy a gazdagságot, kulturáltságot, szépséget, ízlésvilágot jelképezte, és jelképezi ma is. Ismeretes, hogy két köznépi, nagy sírszámú temetőt tártak fel szülőfalum, Halimba térségében az ötvenes és hatvanas évek elején. A gyöngyök jórészt agyagból, kisebb részük ásványból, üvegből készült.

De volt néhány mívesebb, bronzzal, borostyánnal díszített is. A fenékpusztai temető római és bizánci hatású gyöngyleleteinek viszont hetven százaléka üvegből készült. Hajdan a rontás ellen viselték, bajelhárító szerepet tulajdonítottak neki. A pogány hitvilágban az elhunyt nők nyakába gyöngyöt, a férfiak mellé nyilat, nyílvesszőt helyeztek, ezek jelentettek védelmet, biztonságot a túlvilági életben. A gyöngy soha nem ment ki a divatból, a gyöngyviseletnek történelme van - vallja az alkotó. M. Mester Katalin kiállítása április 5-ig látható a múzeumban.


Sipos Ottó Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!