Ajka

2014.09.29. 19:12

Civakodás az ajkai belvárosról

Rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze Schwartz Béla polgármester hétfőre a Polus-Coop Zrt. ügyeinek tárgyalására.

Penk Tímea

A Fidesz–KDNP frakció távolmaradása ellenére a képviselő-testület határozatképes volt és megszavazta az előterjesztést, amely szerint a Polus-Coop Zrt. a vásárcsarnok felújítására és az iparcikkpiac működtetésére vállalt szerződéses kötelezettségeinek nem tett eleget. Ezért a városkép védelme és a korszerű városfejlesztési célok megvalósítása érdekében az önkormányzat akár jogi eszközök igénybevételével is kikényszeríti a vásárcsarnok és környezete, a Zenit és a Horizont áruház felújítását, illetve pert indít a Polus-Coop Zrt. ellen a vásárcsarnok és az iparcikkpiac tulajdonjogának visszaszerzése érdekében. A kormánypárti képviselők és a Polus-Coop Zrt. igazgatója közleményben tiltakozott.

A Fidesz–KDNP képviselői szerint a polgármester törekvései sem erkölcsi, sem anyagi szempontból nem támogathatók. Szerintük a tényleges városi problémákkal kellene foglalkozni, mint például csapadékvíz-elvezetés, járdák, utak, társasházak rendbetétele. A belvárosi üzletek felújítását tárgyalás útján egyeztetve a tulajdonos, az önkormányzat és a kormány együttműködésével kellene megvalósítani.

Az érintett cég elnök-igazgatója, Bogdán József szerint a polgármester előterjesztésének tartalma nem felel meg a valóságnak. Az igazgató úgy véli, hogy a szerződésben foglaltakat teljesítette, és a szerepvállalás nem azonos a kötelezettségvállalással. A vásárcsarnok jogszerű visszavételével öt éven belül élhetett volna a város, de ezt nem tette meg.

A képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy az előző ülésen csak egy közbenső döntést hoztak a belvárosi parkolók egybenyitásának szándékáról, illetve ezzel összefüggésben a Zenit ABC egy részének lebontásáról. A végső döntést ugyanis önkormányzati rendeletben kell elfogadnia az új képviselő-testületnek. A vita szereplői úgy vélik, hogy személyes ellentétek és politikai okok is állnak a konfliktusok mögött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!