Ajka

2014.09.23. 13:25

Sport- és szabadidő centrumról álmodnak az ajkaiak

Ha az ajkaiak elképzelései valóra válnak, hatezer négyzetméter felületen egy sok funkciót ellátó ifjúsági sport- és szabadidő centrummal gazdagodik a város.

Sipos Ottó Tibor

Ajkán a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ kiállítási termében a minap a lakosság részvételével a központi szénosztályozó épületének közösségi célra való hasznosításáról lakossági fórumot tartottak. A konferencián jelen volt a tulajdonosok nevében Kovács László, a Bakonyi Erőmű Zrt. igazgatója, Ajka város önkormányzatát képviselve Schwartz Béla polgármester, Csonka Otília diákpolgármester, Hornyák Attila főépítész, Ilovácz Enikő, a városi diáktanács elnöke, valamint a vendéglátó intézmény vezetője, Bábics Valéria és koordinátora, Henczné Kovács Rita.

Schwartz Béla polgármester üdvözölte a Bakonyi Erőmű Zrt. igazgatóját és mindazokat, akik a konferencián megjelentek. Felszólalásában elmondta, ahhoz, hogy Ajka fiatalsága itt maradjon, a város vezetésének meg kell találni számukra a sportolási és szórakozási igényeik kielégítésének módját. A Trendi ajkai fiatalnak lenni program keretében feltérképezték, melyik építményből lehetne részükre kialakítani egy minden igényt kielégítő közösségi teret. A városi főépítészét régen foglalkoztatta hasonlóan a Németországban látottakhoz, ahol az elhagyott gyárakból közösségi teret hoztak létre , miként lehetne az Ajka város területén található, szanálásra ítélt ipari létesítményeket is ifjúsági és sportcentrummá alakítani. Ekkor vetődött fel a különleges alakú, hatezer négyzetméternyi használható felülettel bíró, a Bakonyi Erőmű Zrt. tulajdonosainak birtokában lévő központi szénosztályozó hasznosításának gondolata. A városvezetés már ekkor felkarolta az elképzelést, ötletbörzét hirdetett. A beérkezett ötlethalmazból kell majd kiválasztani a megvalósítandó legjobb javaslatokat. A Pók projekt még csupán elképzelés szinten áll, ez a fórum, beszélgetés is csupán egy apró lépés a megvalósítás irányába.

Hornyák Attila, a város főépítésze látványterveket készített előadásához, ezek segítségével érzékeltette a többszintes, nagy belmagasságú terekkel is rendelkező épületegyüttest. A beérkezett javaslatokat is figyelembe vevő elképzelések alapján a komplexum rendelkezne jég- és kosárlabda csarnokkal. Alul az ifjúság szórakozására, koncertekre, zenés, táncos rendezvények tartására alkalmas terek lennének. Fölfelé haladva a szórakoztató és sportos tereket fokozatosan felváltanák a művelődés, a közösségi élet kisebb színterei, ahol garantáltan elférne az ajkai képzőművészek galériája, akár művészlakások, műhelyek is. Felvetődött a zeneiskola ideköltöztetésének gondolata, egy teljes szintet birtokolhatnának.

Üveges Sándor újságíró szerint helye lehetne egy téli-nyári játszóháznak, ahol gyerekek, szülők, nagyszülők biztonsággal játszhatnának. A csillefogadókat alakítsák át ipartörténeti múzeumnak, itt lehetnének művészlakások is.

A mai nappal kirajzolódott előttem, mit is szeretne kezdeni a város az építménnyel kezdte felszólalását Kovács László, az erőmű igazgatója. Elviekben tudjuk támogatni az elképzeléseket. Ezen a területen ma is ipari tevékenységet végzünk, fele azonban nincs kihasználva. Igazgatóságunkat tájékoztattuk, nem zárkóztak el a hasznosításától, s megbízták az erőmű helyi vezetését, hogy folytassa az eszmecserét és további részletes tájékoztatást várnak a város elképzeléseiről. Ennek ismeretében döntenek, hogy miként működnek együtt a várossal. Az erőmű felkért egy statikust, aki az épület statikai véleményét elkészíti, ennek birtokában a tulajdonosok el tudják dönteni, hogy mi legyen az épülettel. Szeptember végén, október elején készül el a szakvélemény, amely meghatározója lesz döntésüknek. Ha igen, további megbeszélésekre lesz szükség arról, hogy milyen társasági formát kapjon az együttműködés.

A városrész képviselői aggodalmukat fejezték ki, hogy megszűnik a környék családias jellege, növekedik a forgalom, hangossá, zajossá válnak az éjszakák a szórakozásból hazaindulóktól, duhajkodóktól. A Vörösmarty, Ady utcai lakók elsősorban a nyugalmukat féltik a hangos zene, forgalom megnövekedése miatt.

Pad Ferenc, a környék egyik képviselőjelöltje fontosnak tartja, a lakók örüljenek, hogy érintettek a projekt megvalósításában. Mayer Ferenc gazdaságosság és kihasználtság vonatkozásában fejezte ki kétségeit, szerinte vannak kihasználatlan épületek.

A zajvédelem a jelenlegi építészeti technológiák alkalmazása mellett nem megoldhatatlan, az utca éjszakai csendje pedig elsősorban rendészeti feladat. Kidolgoztuk, javaslatot tettünk arra is, miként gondoljuk a projektet lépésenként megvalósítani, s hosszú távon üzemeltetni válaszolta többek között Hornyák Attila főépítész és Schwartz Béla polgármester.

Akik jártak az építmény tetetején, mondták, csodálatos a kilátás, Vágyak, álmok hangzottak el, ám olyanok, melyek hosszú távon csak több ütemben valósíthatóak meg, addig sok lakossági fórumot kell még tartani, sok víz folyik le a Torna-patak medrében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!