Ajka

2013.06.11. 10:11

Rekordösszegű adomány az ajkai kórháznak

Több mint ötmillió forintot gyűjtöttek az adakozók a hét végi Richter Egészségváros programsorozat ajkai állomásán a kórház javára.

Tóth B. Zsuzsa

Szombaton több mint kétezer ötszázan voltak a városháza előtti parkolóban, ahol mindenki megtudhatta pillanatnyi egészségi állapotát a különféle ingyenes szűréseken, méréseken. A Richter két millió forint alapadományt ajánlott fel betegkomfortot javító ápolási eszközök beszerzésre a kórháznak, melyet az ajkaiak egy pontgyűjtő játék keretében további összegekkel növelhettek.

Mindezért csupán részt kellett venniük az ingyenes szűréseken, egészségügyi tanácsadásokon, előadásokon, tornákon és a különböző családi programokon, amelyekért aktivitásonként 300-300 Ft-ot érő pontot kaptak. A nap végén a lakosok hihetetlen mértékű összefogásának köszönhetően 5.313.500 forint gyűlt össze, mellyel megdöntötték az idei rekordot, de az országot öt éve járó egészségváros történetében is a második legnagyobb adományt vehette át Dr. Nyári Ildikó, a Magyar Imre Kórház főigazgatója.

A program eddig 30 városba látogatott el, Ajkát eddig csak egyetlen település előzte meg a gyűjtés eredményét illetően, Kalocsa mindössze 3.000 forinttal. Mégis elmondható Beke Zsuzsa, a Richter kormányzati kapcsolatokért és PR-ért felelős vezetője szerint, hogy Ajkán volt a legnagyobb az összefogás és az ajkaiak voltak a legaktívabbak, hogy a saját kórházuk számára gyűjtsenek.

Katus Attila alaposan átmozgatta a tömeget (Fotó: Richter)

Hozzátette, hogy az egészségváros legfőbb célja, hogy rávilágítsa a lakosságot, milyen nagy szerepe van az egyéni felelősségnek és szerepvállalásnak az egészségi állapot alakulásában és az egészség ne csak akkor váljon értékké, amikor már betegségről beszélünk. Ajkán sokan komolyan vették ezt, éltek a lehetőséggel. Több mint 2 300 szűrést végeztek el a szakemberek és az előadásokon, tanácsadásokon ugyancsak aktív volt a részvétel. 

Több mint 600 esetben hívták fel a lakosság figyelmét további szakorvosi ellátás szükségességére. A szűrésen Rudolf Péter színművész is részt vett, hogy személyes példájával felhívja a figyelmet a jelentőségére. A prosztata és az asztmaszűrés is keresett volt, a jelentkezők nagy része először vett részt ilyenen. A programok sorában 116-an adtak vért, de sokan részt vettek a csontritkulás-csontsűrűségmérésen, asztmaszűrésen, neuropátiás fájdalomszűrésen, bőrgyógyászati szűrésen, testzsír-, illetve magasság-és testsúlymérésen. A programok közül legtöbben Béres Alexandra előadására és életviteli tanácsaira voltak kíváncsiak, délután Katus Attila mozgatta át a tömeget dinamikus tornaórájával.

Az érdeklődők találkozhattak Rácz Zsuzsa írónővel, és Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrözővel. A nap végén a Magyar Imre Kórház igazgatója, Nyári Ildikó köszönte meg az összefogást. Úgy fogalmazott, hogy Ajkán büszkék lehetnek a lakosok arra, hogy segítségükkel ekkora összeg gyűlt össze.

A Richter Egészségváros programsorozat keretében rekordösszeget gyűjtöttek a helyiek az ajkai kórháznak (Fotó: Richter)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!