Ajka

2014.08.23. 19:14

A kóruskirándulás zarándoklattá nőtt

A magyarpolányi egyházi kórus zirci fellépése iránt akkora volt a helyiek érdeklődése, hogy végül egy hetventagú zarándokút szerveződött.

Penk Tímea

A község fiatal kántora, Adonyi Dávid koordinálta a programot, aki maga is meglepődött a nagy érdeklődésen.

- A kórusnak szerveztünk kirándulást, illetve egy fellépést a zirci apátságban, majd egyre többen jelezték, hogy szeretnének csatlakozni. A kórusból körülbelül húszan jöttek Zircre, a többiek hívők és családtagjaik héttől hetvenéves korig. Sándor Mihály magyarpolányi plébános is velünk tartott és Zircen misét celebrált, amelyhez Takács Alexandra ministrált – számolt be munkatársunknak a zarándoklat idején Adonyi Dávid.

A népes társaságot az apátság udvarán nagy szeretettel fogadta a nemrégiben pappá szentelt Nagy Nándor Lénárd, aki elmesélt néhány érdekes részletet a ciszterci rend és a templom történetéről, valamint a szerzetesek lelkipásztori és oktatási tevékenységéről.

- A kántorral való barátság miatt ismerősként fogadtuk a kórust és a híveket, de az is lényeges, hogy Magyarpolány régen a ciszterciek birtoka volt, ők látták el a lelkipásztori szolgálatot a településen – mesélte Nagy Nándor Lénárd, majd hozzáfűzte, hogy jelenleg a rendnek Magyarországon 23 tagja van, ebből 13-an élnek Zircen, főleg idősebbek, illetve a szerzetes növendékek, akik a veszprémi hittudományi főiskolát innen könnyen elérik.

A magyarpolányi társaságot a vendéglátók elkísérték a templomba, a rendházba, a műemlékkönyvtárba és a szerzetesek könyvtárába. A látogatóközpontban egyháztörténeti időszakos kiállítást tekintettek meg, amelynek része volt egy rövidfilm-vetítés a zirci szerzetesekről. A kórus tagjainak nagy élményt jelentett, hogy Zircen énekelhettek, az egész csoportot lenyűgözte az apátság szépsége, az orgona hangja – amelyen Adonyi Dávid játszott – és a zirciek vendégszeretete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!