Ajka

2017.05.11. 05:58

Szent Lászlóról vetélkedtek

Szent László király életéről, legendájáról és munkásságáról szervezett vetélkedőt az ajkai Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola - tájékoztatta lapunkat Tímár Andrea történelem-angol szakos tanár.

Penk Tímea

Városi történelmi vetélkedőt már ötödször rendezett az iskola. Mivel az idén Szent László évet hirdetett a kormány és a katolikus egyház, a vetélkedőt e témára építették.

- Szent László király volt az első az Árpád-házban, aki összefogta a közép-európai népeket. Lengyelország szülöttje Zágrábban püspökséget alapított, Nyitrán hunyt el. Erdély védőszentje. A lovagkirály összekapcsolt lengyelt, magyart, szlovákot és horvátot - ismertette Tímár Andrea. Elmondta, hogy a vetélkedőn a Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium, a Laschober Mária Német Nemzetiségű Általános Iskola, valamint a Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola több csapata vett részt. A szervező úgy látja, hogy igen szép, hiteles, alapos témaismerettel rendelkezve készítették el a diákok a pályaműveket: Szent László király hermájának rajzát, festményét. Az alkotásokból a helyszínen kiállítást rendeztek.

Fotó: Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola

A gyerekek tudását magas szaktudású zsűri értékelte, amelynek tagja volt Kersner Istvánné, Horváth Csaba és Reitter István. A vetélkedőt Rieder András igazgató nyitotta meg és Lászlóné Szeghalmi Stella vezette. Első helyezést a Bródy gimnázium I. csapata ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!