Ajka

2014.10.03. 05:40

A város együttérez - Pataricza György sajtótájékoztatóját tartott

Ajka - Pataricza György, a Jobbik polgármesterjelöltje sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a belvárosban.

Penk Tímea

A polgármesterjelölt arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a vörösiszap-katasztrófa emlékére a Jobbik Ajkai Szervezete szombaton fáklyás felvonulást tart. A menet este fél hatkor indul a Kaszinó elől és a Mal Zrt. előtt ér véget.

Pataricza György úgy véli, hogy olyasmi történt négy évvel ezelőtt, aminek soha nem szabadott volna megtörténnie, és ezután soha többé nem történhet meg.

Pataricza György (k) a sajtótájékoztató után lakossági fórumot tartott, amelyen részt vett Vona Gábor (b) és Ferenci Gábor (j) (Foót: Penk Tímea)

- Ezen szörnyű, tíz halálos áldozatot és súlyos sérülteket követelő tragédia Magyarország legnagyobb ipari katasztrófája volt. Súlya a romániai ciánkatasztrófához hasonlítható, az áldozatokat tekintve pedig felül is múlja azt – mondta a polgármesterjelölt. Szerinte ez is mutatja, hogy az ország irányt vett a Balkán felé, elképesztő az a trehányság, nemtörődömség ami ide vezetett. A katasztrófával kapcsolatos perekben még az is vitás, melyik a felügyeleti hatóság, ez a közigazgatás katasztrófájaként is értékelhető – véli a jelölt. Pataricza György úgy látja, hogy az életüket vesztettek hozzátartozói és a sérültek kártérítési igénye sem rendezett, több sérült hónapokig volt kórházban.

- A kármentő alapba jelentős befizetések történtek, de az – az adakozók szándékával ellentétben – nem a károsultakhoz jutott, hanem településfejlesztési kiadásokra. El kell ismerni, jelentős kártalanítás és újjáépítés történt, de korántsem teljes. Sok vállalkozás követelése elveszni látszik a Mal Zrt.-vel szemben, hiszen a felszámolásból várhatóan nem jutnak követelésükhöz – véli a Jobbik jelöltje, aki szerint elvárható lett volna, hogy a város és az érintett települések vezetése a leghatározottabban fellépjen a vállalkozók érdekében; ha már olyan magas helyi iparűzési és egyéb adó, ezt illett volna megtenni. A Magyar Államnak ugyancsak nagy a felelőssége, és elvárható, hogy megtegye a szükséges intézkedéseket és helyt álljon a károsultakkal szemben – hangsúlyozta Pataricza György, majd a sajtótájékoztató után Ferenczi Gábor megyei, és Vona Gábor országos elnökkel tartott fórumot a sétáló utcán.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!